Vsak Italijan vam bo povedal, da so rezanci ena od najbolj seksi jedi na svetu, pa čeprav jih je nemogoče jesti elegantno.
Že tisočletja moški in ženske obsedeno iščejo tisti popolni afrodizijak, ki jim bo pomagal oživiti pešajoči libido in okrepiti njihove spolne zmožnosti ter na splošno obogatiti umetnost ljubljenja.
Ajurvedska medicina, ki ima korenine v starodavni Indiji, je pripisovala spolnosti tolikšen pomen, da ji je posvetila vejo medicine, ki so ji pravili »vajikarana«. Različni narodi povsod po svetu uživajo v pripravkih iz živali in žuželk, ki naj bi krepili spolno zmožnost. Rimljani so jedli penise, maternice in moda opic, prašičev, petelinov, koz. Arabci in prebivalci južne Evrope so zmleli in posušili kuščarje, nato pa so prah použili v belem vinu. Kitajci še danes pogosto uživajo genitalije živali in žuželk, da bi okrepili moč svojih razmnoževalnih organov. Verjamejo namreč, da se z zaužitjem delov, ki imajo spolne funkcije, te funkcije prenesejo na jedca. V državah vzhodne Azije še vedno pijejo kačjo kri, drugod po Aziji pa poleg ginsenga in izločka žlez slinavk čebel delavk uživajo tudi žolčne kamne živali.
O tem ali afrodizijaki delujejo ali ne bi se dalo razpravljati. Znanstvenih dokazov je zelo malo. In večina ljudi potegne črto pri plazilcih v prahu in smrdljivih zeliščih. K sreči pa imamo na razpolago celo vrsto okusnejših možnosti.
ČOKOHOLIKI
Po Richterjevi lestvici afrodiziakov se čokolada uvršča med prve tri, takoj za šampanjcem in ostrigami. Ljudje imajo zelo strasten odnos do čokolade. Azteki so kuhali kakav tako kot mi kavo in legenda pravi, da je azteški vladar Montezuma spil do 50 skodelic na dan, da mu ni zmanjkalo energije za njegov harem šeststotih žensk. Morda je čokolada zaslovela tudi zato, ker so Azteki verjeli, da je kakavovo zrno simbol človeškega srca. Razvpiti Markiz de Sade je menda v zaporu zahteval čokoladno torto.
Ljubitelji bodo čokolado z veseljem jedli pred seksom med njim in po njem, nekateri pa bi jo izbrali celo namesto njega. Toda kaj je tisto, kar je na čokoladi tako posebnega?
Da zares kakorkoli vpliva na spolno zmožnost, je dvomljivo, vendar pa ima nekaj stimulativnih značilnosti. Ko jo pogoltnemo, se v naših možganih sprostita kemična snov finiletilamin in serotonin, nevrotransmiter ugodja, ter nas navdata z občutkom spokojnosti. Zatem začne delovati še teobromin v čokoladi, ki v nas vzbudi vzhičenost, ki jo začutimo kadar smo zaljubljeni. Čokolada vsebuje tudi druga dražila, npr. kofein, ki poživi centralno živčevje. Vendar pa je naštetih snovi količinsko tako malo, da bi morali zaužiti ogromno čokolade, da bi imela ta kakšen otipljiv spolni učinek. Zagotovo pa vemo, da čokolada vsebuje sladkor, ki nam zagotavlja energijo.
To skupaj s prijetno teksturo in okusom, morda pojasnjuje, zakaj je čokolada zasvojila toliko ljudi. Veliko žensk dodatno vznemirja tudi dejstvo, da je »prepovedano živilo«.
HRANA ZA LJUBEZEN
Seveda šampanjec (penina), kot vsaka alkoholna pijača, odpravlja zadržke, toda če ga spijemo preveč bo to kaj klavrno vplivalo na naše spolno življenje. Nasprotno pa ostrige že vrsto let slovijo kot jed, ki spodbuja spolno slo. Brez dvoma gre to v veliki meri pripisati njihovemu videzu in teksturi, vendar so, zanimivo, tudi bogate s cinkom. Cink je znan kot »spolni mineral« in je osnovnega pomena za proizvodnjo zdravih spermijev in za plodnost. Tudi školjke pokrovače imajo velike vsebnosti cinka in so znane po tem, da krepijo spolno slo pri ženskah. Pravzaprav se vsem vrstam morske hrane pripisuje lastnosti afrodizijakov, vključno z jastogom in kaviarjem. Kitajci za krepitev libida priporočajo klapavice in rakce.
Za veliko živil, kot so npr. beluši, mavrahi, fige, avokado, se je domnevalo, da imajo lastnosti afrodizijaka, in sicer zaradi njihove oblike. Drugim npr. lososu in golobom, pa se je pripisovalo te lastnosti zaradi paritvenih obredov teh živali. Nekatera živila pa slovijo kot afrodizijaki iz še skrivnostnejših razlogov. Rimljani so npr. prisegali na kruh, morda zato, ker človek po zaužitju velike količine kruha prime, da bi se ulegel. Vendar pa lahko povzroči tudi vetrove, to pa še zdaleč ni privlačno. Francozi so paradižnikom, ko so ti prišli v Evropo, pravili ljubezenska jabolka zaradi njihove srčaste oblike. Poleg tega je v paradižniku veliko likopena, ki je nujen za zdravo prostato. Kitajci so priporočali ingver, ne povsem brez razloga, saj ingver spodbuja prekrvavitev, predvsem na področju splovil.
Ali torej afrodizijaki res delujejo? Zdi se malo verjetno, vendar pa psihološki učinki placeba lahko delajo čudeže. Poleg tega je, kot vemo, najboljši afrodizijak naša domišljija.